уеб дизайн
уеб дизайн

Уебсайтът ви е основа за много маркетингови дейности за промоция на стоки и услуги онлайн и достигане до настоящи и потенциални клиенти.

уеб дизайн
уеб дизайн
уеб дизайн
Статии
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Статии » Главни интернет търсачки

Главни интернет търсачки

Главните търсачки са Вашият пътеводител в интернет, когато търсите нещо чрез ключови думи. Главните търсачки осигуряват най-директния път за намиране на това което търсите в интернет. Просто напишете в полето за търсене ключовите думи които Ви интересуват и натиснете Enter. Резултатите от търсенето ще бъдат подредени по значимост в следващата страница(и), която броузера Ви ще отвори. След което Вие можете да отваряте последователно страниците с резултати от търсенето докато намерите това което Ви трябва. Ако имате проблеми с първите резултати, опитайте с добавяне на допълнителни ключови думи, или използвайте опцията advanced search. Повечето от главните търсачки предлагат тази опция за търсене с много допълнителни възможности за прецизиране на търсения обект.

Коя от главните търсачки да използваме е въпрос на личен избор. Някои търсачки имат повече индексирани сайтове в каталога си, но други връщат по-адекватни резултати при търсене. Изредените по-долу главни търсачки са добре известни и често използвани от интернет потребителите. Тези главни търсачки имат огромни и периодично обновявани бази-данни, добро поддържане и връщат полезни и адекватни резултати. За притежателите на интернет сайт главните търсачки са най-значимите заради възможния трафик който биха генерирали ако съответния сайт попадне в каталозите им. Все пак е нужна сериозна работа за оптимален уеб дизайн на сайта и неговата реклама в интернет, преди достигане на добро класиране в търсачките и много посетители.

Списък на главните търсачки в интернет:

 • Google е търсачка, безспорен лидер в Интернет пространството за момента, чиито резултати при търсене зависят от значението на съдържанието и популярността на интернет сайта. Google е най-популярната и активно използвана търсачка понастоящем, но за съжаление напоследък се забелязва чувствително намаляване на полезността на резултатите. При търсене все по-често на първите страници излизат сайтове с безкрайно остаряла информация и линк-ферми.
 • Yahoo! показва резултати при търсене от своята собствена търсачка анонсираната през Февруари 2004. В момента Yahoo! притежава платената търсачка Overture и доставчика на търсещи услуги Inktomi. Чрез Overture Yahoo! е собственик също и на търсачките AltaVista и Alltheweb, и двете сред най-популярните машини за търсене в мрежата.
 • MSN Search е уеб търсачка от Microsoft, чийто резултати се захранват от директорията LookSmart модифицирани от собствен редакторски екип. Същевременно Microsoft работи по създаване на собствена търсачка и MSN ползва собствени роботи сканиране и индексиране на мрежата.
 • Ask Jeeves е търсачка редактирана от хора, която позволява на потребителите да задават въпроси без да познават техниката на търсене в мрежата. При търсене Ask Jeeves включва и резултатите от търсачките Teoma и Direct Hit, които притежава.
 • AOL International позволява търсене в интернет и своята директория. Резултатите при търсене за интернет сайтове идват от Open Directory а Inktomi осигурява тези за web страниците.
 • AltaVista е сред най-големите търсачки в интернет. Предлага превод на резултатите и търсене на мултимедия.
 • AllTheWeb търсачка целяща да индексира всичко в Web. Предлага търсене на картинки, видео, MP3 and FTP.
 • Netscape Search предлага търсене в интернет като резултатите идват от Open Directory и Google.
 • LookSmart е web директория съставяна от редактори, която се използва от търсачки като MSN Search, Excite и други партньори.
 • Inktomi е търсачка чийто каталог е наличен само чрез нейните партньори, независимо че техните резултати малко се различават.
 • Teoma е crawler-базирана търсачка, която предоставя адекватни резултати при търсене както и някои допълнителни опции.
 • WiseNut е търсачка собственост на LookSmart, представя адекватни резултати чрез нейния огромен каталог от web сайтове.
 • Lycos е интернет търсачка с модел на директория, някои от резултатите идват от AllTheWeb и Open Directory project.

Открийте как мета-търсачките осигуряват комбинирани резултати от различни търсачки, или опитайте платените търсачки ако търсите стоки или услуги.